Onderzoeken bij mannenproblemen

Pijn in de prostaat

Bij prostaatpijn is het belangrijk om eerst uit te zoeken of er geen ontsteking zit. Zeker als je geen koorts hebt is dat iets om over het hoofd te zien. De huisarts kan met een simpel urine en eventueel bloedonderzoek kijken of er sprake is van een ontsteking. De urine wort dan ‘op kweek’ gezet om te zien welke bacterie dit op zijn geweten heeft zodat er ook de beste medicijnen bij gezocht worden voor je.

Soms kan de huisarts het nodig vinden om je inwendig te onderzoeken. Een wat onaangenaam maar wel belangrijk onderzoek, waarbij de huisarts via de anus de prostaat kan onderzoeken. Maar, meestal is een urineonderzoek al wel voldoende.

Erectiestoonissen

Je huisarts kan uitzoeken of je erectieprobleem een psychische of een lichamelijke oorzaak heeft. Soms kan het helpen om te stoppen met roken, minder alcohol te gebruiken. Het kan ook zijn dat je partner en jij verschillende verwachtingen hebben van de seksualiteit in je relatie. Als het daar niet helemaal goed zit kan een seksuoloog jullie vast helpen.

Urineverlies

Als je urine verliest zonder aanleiding (bijvoorbeeld geen operatie gehad in dit gebied) is het super belangrijk dat je naar de huisarts gaat! Vaak zal hij je doorsturen naar de uroloog. De bekkenfysiotherapeut kan in een later stadium vast veel voor je betekenen, maar je moet eerst laten uitzoeken waarom je je urine verliest!

Chronische pijn in het bekkenbodemgebied

Deze pijn kan vele oorzaken hebben, waarbij een vroegere ontsteking van de prostaat er maar eentje is. Pijn in dit gebied dat al een hele poos bestaat noemen we een chronische pijn. En deze pijn vraagt een uitgebreid onderzoek en een behandeling. Onderzoek naar deze hele specifieke, maar o zo vaak voorkomende klacht kun je halen bij een bekkenfysiotherapeut die veel expertise heeft op dit gebied. Je kunt dan een consult vragen of een tweede mening (second opinion). Mocht je dit overwegen dan kun je ons mailen. We zoeken dan een specialist in dit gebied voor je op.