Wetenschap

nieuws uit de wetenschap

Over de hele wereld wordt uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar bekkenbodem en bekkenproblemen. Dat is vaak ingewikkeld om te begrijpen. En vooral: wat betekent dat voor mijn problemen? Hebben ze een oplossing gevonden?

Buikmassage effectief bij MS patiënten met obstipatie
Patiënten met multiple sclerose hebben vaak ook last van obstipatie. In Groot-Brittannië is onderzoek gedaan naar het effect ven buikmassage. De onderzoekers hebben Na 8 weken buikmassage hadden MS patiënten beduidend minder problemen. Het onderzoek zal nu grootschaliger worden opgezet. Voor wie het Engelstalige abstract wil lezen klik op de titel.

Bekkenbodemspieren en het effect van het ouder worden. abstract 141 en abstract 143
Vrouwen van 60 jaar en ouder die last hebben van urineverlies kunnen nog heel goed hun bekkenbodemspieren trainen. De leeftijd is van minder invloed op deze spieren omdat de bekkenbodem grotendeels uit vezels bestaat die daar minder gevoelig voor zijn.
Voor wie het Engelstalige abstract wil lezen, klik op de titel.

Cafeïne en aandrang (overactieve blaasklachten)
Veel koffiedrinken kan klachten veroorzaken van veel aandrang om te plassen. Een eerste stap bij deze klachten kan dus een afname van het drinken van koffie zijn.
Voor wie het Engelstalige abstract wil lezen klik op de titel.

Bekkenbodemspieren en een verzakking
Het is effectief om bekkenbodemspieren te oefenen als je last hebt van een verzakking. Steeds meer onderzoek toont dit aan.
Voor wie het Engelstalige abstract wil lezen klik op de titel.

Pilatus en Yoga oefeningen en urine-incontinentie
Vaak wordt aangenomen dat Pilatus, yoga en algemene gymnastische oefeningen ook helpen bij urine-incontinentie. Onderzoek heeft echter aangetoond dat dit niet waar is.
Voor wie het Engelstalige abstract wil lezen klik op de titel.

Vestibulodynia ofwel pijn in en rondom de vagina
Het werd altijd al wel herkend door de bekkenfysiotherapeut, maar nu is het in een wetenschappelijk studie aangetoond: vrouwen met vaginale pijnklachten hebben een hogere basisspanningen van de bekkenbodemspieren (overactieve spieren).
Voor wie het Engelstalige abstract wil lezen klik op de titel.