Ontlasting kunnen we in de endeldarm goed ophouden met onze binnenste en buitenste kringspier in de anus. Dat lukt vooral goed met vaste ontlasting. Dunne ontlasting is zo niet op te houden, maar gelukkig zitten er ook aambeien bij de anus en die hebben we nodig om vocht en dus ook dunne ontlasting tegen te houden. Aambeien kunnen lastig zijn, maar ze hebben wel degelijk een heel belangrijke functie!
Met ontlastingsverlies wordt bedoeld dat je je ontlasting niet kunt ophouden en dus kwijtraakt voordat je bij een toilet kunt komen. Het is één van de grote problemen waar weinig over gepraat wordt, een groot taboe. Maar alleen al in Nederland hebben 3,5 tot 12,3% van de vrouwen vanaf 45 jaar last van ontlastingsincontinentie. Ook bij mannen komt ontlastingsincontinentie regelmatig voor.
We onderscheiden verschillende vormen van ontlastingsincontinentie
- het niet onder controle kunnen houden van windjes
- het niet kunnen ophouden van dunne ontlasting
- het niet kunnen ophouden van vaste ontlasting
Ook wordt er op een andere manier nog onderscheid gemaakt:
- verlies van ontlasting waarbij je het wel voelt aankomen en te laat op de WC bent
- verlies van ontlasting zonder aandrang en dus zonder dat je het in de gaten hebt
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je ontlastingsverlies hebt
- je kunt een aangeboren afwijking hebben waarbij de sluitspier niet of niet goed is aangelegd (anusatresie). Je hebt dan vaak vanaf de geboorte al problemen
- er is een beschadiging opgetreden tijdens de bevalling en hebt direct na de bevalling last van verlies van ontlasting
- er is een beschadiging opgetreden tijdens de bevalling, maar je hebt ongemerkt altijd controle kunnen houden. Nu je wat ouder wordt (vaak rond je 50ste) beginnen er problemen te ontstaan
- je kunt je darm niet goed leegmaken (misschien door een verzakking van de endeldarm) en blijft de hele dag door steeds kleine beetjes verliezen
- je hebt vaak last van diarree door een aandoening van je darmen. Dunne ontlasting is moeilijker op te houden
- je hebt last van obstipatie en door die ophoping kan regelmatig poepen een probleem zijn. Als het er dan uiteindelijk toch uitkomt (misschien met een laxeermiddel) kan er dunne ontlasting langslopen en dan noemen we dat een overloop incontinentie, net als bij de blaas.
Ook bij deze klacht geldt weer: het gaat niet vanzelf over. Als je op dit moment alleen de windjes niet meer kan tegenhouden, of dat je ook vaste ontlasting niet meer volledig kunt ophouden is het verstandig om hier met je huisarts of met een bekkenfysiotherapeut over te praten.
Mensen die ontlasting verliezen komen in een sociaal isolement. uit angst om te verliezen en dat anderen je kunnen ruiken, gaan mensen met ontlastingsverlies de deur niet of nauwelijks meer uit.
Het is dus belangrijk om actie te ondernemen en er iets mee te gaan doen. Er zijn verschillende mogelijkheden om de kwaliteit van leven te verbeteren. Elders op de site vind je veel informatie over de onderzoek- en behandelmogelijkheden van de huisarts, bekkenfysiotherapeut en medisch specialist.
Als je dit allemaal nog te bedreigend vindt, probeer dan via een e-consult je probleem voor te leggen zodat we volledig anoniem kunnen communiceren. Het belangrijkste is dat je een stap gaat zetten. Je bent echt niet de enige!
© bekkenbodemonline.nl