Anneke is aan het werk. Ze staat voor de klas met 30 kinderen van 8 jaar. Een drukte van belang. Ze komt net terug na de pauze en heeft lekker even een flinke kop koffie gedronken. Gauw terug naar de klas. Ze moest eigenlijk nog plassen, maar dat kan nu niet meer.
De kinderen zijn er al en anders wordt het een kabaal in de klas. ‘Ik hou het nog wel even op’ en na een paar minuten is de drang om te plassen weer weg. Dan is het lunchpauze en pas aan het einde van de pauze gaat ze uiteindelijk naar de WC. Tjonge, nu voelt ze het wel, maar hoewel de blaas vol is en ze vreselijke aandrang heeft duurt het een poosje voordat alle plas eruit is………
Gezond toiletgedrag
Neem de tijd om rustig naar de WC te gaan. Dat klinkt misschien simpel, maar er zijn heel veel mensen die even snel naar het toilet gaan of het zo lang mogelijk uitstellen en er geen tijd voor nemen. Als je dat doet ga je je plas of ontlasting er uit persen. Vaak is dat niet goed voor de werking van je blaas. Hoe rustiger je op de WC gaat zitten hoe beter het is. Hoe beter je de blaas of darmen kunt leegmaken, hoe langer het duurt voordat je weer naar de WC moet.
Het drinken van water en andere dranken. Als je 1,5 tot 2 liter vocht binnenkrijgt in totaal en je verdeelt dat over de dag moet je ongeveer 6-8 keer per 24 uur plassen. Volwassenen kunnen ongeveer 300-500 cc vocht in de blaas opslaan. Plassen kun je normaal gesproken best even uitstellen, als het niet te vaak en niet te lang gebeurt.
Als je de aandrang om te poepen uitstelt verdwijnt dat gevoel weer en het duurt dan even voordat dat gevoel weer terug komt. Als je dit heel vaak doet kun je op den duur een verstopping krijgen.
Hoe weet ik of mijn blaas het goed doet en hoe krijg ik inzicht in mijn ‘plasgedrag’?
Je kunt eens een plasdagboek bijhouden gedurende drie dagen. Dat geeft veel inzicht en je kunt het meenemen naar je huisarts. Als je dat allemaal niet wilt kun je altijd nog een e-consult aanvragen en aangeven dat je advies wilt naar aanleiding van je ingevulde lijst. Je kunt de ingevulde lijst dan insturen ter beoordeling.
Zitten op het toilet, wat is de goede manier?
Goed zitten op de WC betekent dat je goed op de bril gaat zitten. Niet op het voorste puntje en vooral ook niet boven de bril blijven hangen. Als je goed zit moet de voeten plat op de grond kunnen steunen. Bij kinderen en kleine volwassenen is het daarom slim om een opstapje te gebruiken. Plassen en poepen wordt lastiger als je bijvoorbeeld de benen laat hangen of alleen met je tenen de grond raakt. Je hebt dan teveel spanning in je beenspieren en je bekkenbodem. www.hetkruispunt.info
Plassen
- ga goed rechtop op de WC-bril zitten. De voeten op de grond en je handen rustig op je bovenbenen. Dat geldt ook voor mannen!
- ontspan je bekkenbodemspieren en plas in één keer rustig uit.
- pers niet mee! De blaas kan dit prima zelf doen. Als je gaat meepersen kun je zelfs de plasbuis een beetje dichtdrukken.
- als je uitgeplast bent en er geen urine meer komt, kantel dan rustig je bekken een paar keer voor- en achterover. Zo kunnen de laatste restjes urine ook uit je blaas naar buiten stromen en uitgeplast worden.
- vervolgens span je je bekkenbodemspieren even goed aan en ontspan je ze weer. Pas daarna sta je weer op.
- Als je aandrang hebt om te plassen maar de urine komt moeilijk of niet dan kun je het volgende doen: het beste is om je bekkenbodemspieren een paar keer rustig aan te spannen en weer los te laten. Vaak komt de plasreflex dan wel goed op gang. Ook kun je je bekken een paar keer kantelen, maar ga niet persen om de urine eruit te krijgen.
- ga NOOIT ‘stippeltjes’ plassen. Dat is geen goede oefening. De blaas kan zo niet leeg raken en de achtergebleven urine kan zorgen voor urineweginfecties.
Poepen
- voldoende drinken en een vezelrijke voeding houden de ontlasting zacht en soepel en kun je het makkelijk kwijt.
- als je aandrang voelt ga dan direct naar de WC. Hou je ontlasting niet op. Als je dat doet verdwijnt de aandrang en komt pas veel later weer terug. Het lichaam onttrekt dan vocht aan de ontlasting waardoor het poepen lastiger wordt.
- ga rechtop zitten met de voeten aan de grond. Net als bij plassen moet je de voeten plat op de grond kunnen zetten. Zorg ook dat je broek en ondergoed helemaal op je enkels liggen. Daarna maak je je rug iets bol, je zakt als het ware een beetje in een ‘luie stand’.
- pers nu rustig terwijl je uitademt en je buik een beetje bol maakt.
- richt je persduk op de anus en niet op je hoofd.
- als de ontlasting niet komt, adem dan een paar keer rustig in en uit. Hierbij beweegt je buik rustig mee (buikademhaling)
- als de ontlasting dan nog niet komt kantel je je bekken 10 keer achterover en adem je rustig uit. Als de ontlasting niet komt terwijl je toch wel behoorlijke drang hebt dan kun je beter 10 minuten intensief gaan bewegen. Probeer het daarna nog eens.
- het beste moment dat je darmen actief zijn is na een maaltijd. Ook die tijden zijn geschikt om het nog eens te proberen.
- een goede lichaamsbeweging helpt bij het krijgen van een goede stoelgang