Mannenzaken

teken voor de manVeel adviezen op deze site gelden voor zowel mannen als vrouwen. Maar natuurlijk ziet de bekkenbodem er bij mannen en vrouwen wat anders uit.

Vrouwen hebben nu eenmaal een opening extra waar vaak ook nog een kindje doorheen geperst moet worden. Vaak betekent dat voor mannen de bekkenbodem dan ook steviger is en eerder de neiging heeft te sterk te zijn in plaats van te slap.

Toch kunnen ook mannen een verzakking krijgen (denk aan beroepen waarbij veel getild moet worden) en kunnen ook mannen urineverlies krijgen of hun ontlasting verliezen. Het is dus net zo belangrijk dat mannen weten waar de bekkenbodem zit en hoe ze deze kunnen aanspannen of ontspannen.

Urineverlies bij mannen komt vaak voor na een operatie aan de prostaat, hetzij omdat deze te groot was en de plasbuis dichtdrukte of dat er prostaatkanker werd gevonden. Toch kunnen mannen vaak het urineverlies weer kwijtraken als ze goed leren de bekkenbodemspieren te gebruiken. Vrouwen leren dat al vroeg doordat zij zwanger raken en het belangrijk is dat ze dit goed kunnen. bij mannen komt dit dus vaak pas op latere leeftijd aan de orde.
Ook erectiestoornissen kunnen een probleem zijn en ook dan kan bekkenbodemtraining nogal eens helpen.

Lees maar verder op de site en als er vragen zijn, stuur ze dan via info.
Mis je een onderwerp? Ook dan kun je een seintje geven en zullen we proberen dat zo snel mogelijk aan te vullen.

Aan de slag dus en als het niet lukt, ga dan op zoek naar een bekkenfysiotherapeut in je regio. Zij kunnen je helpen om de spieren te vinden en te trainen.

Overactieve bekkenbodem

Zoals elders al gelezen: bekkenbodemspieren kunnen overactief zijn. Er zijn vele oorzaken te benoemen zoals psychisch of lichamelijk trauma. Vaak wordt de emotionele kant terzijde geschoven: te lang geleden, niet onderkend of zelfs te ver weg in het geheugen.

Het is belangrijk dat men zich realiseert dat dit een belangrijke rol speelt. Vaak is dat moeilijk dit te (h)erkennen en er mee aan de slag te gaan.

Vaak komt het tot uiting bij de bekkenfysiotherapeut. Leren loslaten van de bekkenbodem heeft vaak tot gevolg dat er ook in de geest wat gaat loskomen. Dit is ook de belangrijkste reden dat de bekkenfysiotherapeut veel samenwerkt met psychologen, counselors en seksuologen.