logo-zwangerfitWat is ZwangerFit?
(Officieel NVFB-ZwangerFit®)

PS NVFB is de vereniging van bekkenfysiotherapeuten.

NVFB-ZwangerFit® is een nieuw product voor de fysiotherapeut die werkzaam is in de pre- en postpartum gezondheidszorg. NVFB-ZwangerFit® is een beschermde titel en alleen voorbehouden aan fysiotherapeuten die een geregistreerde NVFB-ZwangerFit® opleiding hebben gevolgd, of aan geregistreerde bekkenfysiotherapeuten. Het product is ontwikkeld in opdracht van de NVFB. NVFB-ZwangerFit® is een eigentijdse cursus voor de zwangere vrouw en de pas bevallen vrouw en haar partner. In deze vernieuwde opzet van zwangerschapsbegeleiding is de jarenlange ervaring op het gebied van de zwangerschapsgym gebundeld met de laatste inzichten over peripartum bekkenpijn en de kennis van de bekkenbodem(dys)functies. Dit alles oefenbaar gemaakt met basiselementen uit de aerobic en de fitness. Door de specifieke deskundigheid en de signaleerfunctie van de NVFB-ZwangerFit® docent kan de actieve vrouw in haar zwangerschap en in de periode daarna, zo optimaal mogelijk begeleid worden. ZwangerFit is een eigentijdse, actieve cursus voor vrouwen tijdens én na hun zwangerschap.

Inhoud ZwangerFit

De cursus bestaat uit zowel actieve lessen als theorielessen. De nadruk ligt vooral op het verminderen of voorkómen van klachten rondom het bekken en de lage rug, en mogelijke bekkenbodem klachten (urineverlies, lichte verzakkingklachten).

Actieve lessen ZwangerFit

In de wekelijkse actieve lessen wordt gebruik gemaakt van aerobics en fitness elementen en muziek. Er wordt getraind op conditie, fitheid en spierversterking met speciale aandacht voor de stabiliserende spieren rond bekken en lage rug en de bekkenbodem spieren. Daarnaast zijn er elke les ademhaling- en ontspanningsoefeningen.

Theorie lessen ZwangerFit

Maandelijks wordt uitleg gegeven over zwanger zijn, bevallen en de periode daarna. Zoals lichamelijke en emotionele veranderingen tijdens én na de zwangerschap, de functie van bekken en bekkenbodem, informatie over de bevalling, het kraambed en de ontwikkeling van je baby. Partners zijn geregeld welkom!

ZwangerFit in je zwangerschap

Je kunt al starten met ZwangerFit vanaf je 16e week, en doorgaan tot aan je bevalling! Voordeel van zo vroeg starten is dat je conditie, fitheid en spierkracht nog vrij goed op niveau is. Door gericht te trainen is het makkelijker om dit zo lang mogelijk zo te houden in de rest van je zwangerschap. Dit kan van positieve invloed zijn op je bevalling én je hersteltijd daarna.

ZwangerFit ná je bevalling

Vanaf 4-6 weken na je bevalling kun je al weer meedoen met ZwangerFit, als je wilt zelfs tot 9
maanden daarna! Er wordt opnieuw veel aandacht besteed aan stabilisatie, bekken- en bekkenbodem- oefeningen. De theorie lessen gaan onder andere over functieherstel van bekken en bekkenbodem, seksualiteit en de ontwikkeling van je baby.

ZwangerFit op maat

Iedereen kan meedoen, je hoeft niet erg sportief te zijn! Bij ZwangerFit wordt geoefend op basis van individuele belastbaarheid en niet alleen op zwangerschapsduur. De theorielessen zijn op basis van interesse in een specifiek onderwerp op dat moment, waarbij je partner geregeld welkom is.

Oefenen door elkaar…

Het lijkt even vreemd, maar bij de actieve lessen ZwangerFit kunnen zwangere en pas bevallen vrouwen dus door elkaar oefenen! Alleen in de theorie lessen zul je waarschijnlijk als zwangere andere lessen willen bijwonen dan als pas bevallen moeder, maar zelfs dat hoeft niet persé..

Fit zijn én blijven!

Onder deskundige begeleiding wordt bij ZwangerFit actief getraind aan het behoud of herstel van conditie, fitheid, mobiliteit en vitaliteit tijdens en na je zwangerschap. ZwangerFit heeft een duidelijk preventief karakter door het voorkómen of verminderen van bekken of bekkenbodem klachten, zoals bekkenpijn of urineverlies.

Intake

Vóór iedere deelname aan ZwangerFit wordt een specifieke intake afgenomen door de bekkenfysiotherapeut, om te bepalen of deelname voor jou geschikt is. Dit is zowel voor de zwangere vrouw als de pas bevallen moeder.

ZwangerFit docent

Dit is een fysiotherapeut die geschoold is volgens NVFB-ZwangerFit®. De ZwangerFit docent is deskundig in het signaleren van klachten op het gebied van het houdings- en bewegingsapparaat en kan zonodig overleggen met de verloskundige, (huis)arts of bekkenfysiotherapeut. Dit kan helpen om klachten tijdig te herkennen of te voorkómen.

Onderbouwing ZwangerFit

ZwangerFit is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, waaruit blijkt dat preventief werken aan een zo goed mogelijke conditie, spierkracht en stabilisatie, van positieve invloed kan zijn op het herstel of voorkómen van bekken of bekkenbodem klachten (zoals bekkenpijn of urineverlies) tijdens de zwangerschap en/of na de bevalling.

Is ZwangerFit bij mij in de buurt?

Hier kun je de adressen vinden van de ZwangerFit cursussen.

nvfb.fysionet.nl of www.yvlo.nl