Een bekken(bodem)probleem, wat nu?

Er zijn een aantal mensen in je omgeving bij wie je terecht kunt:

 • de bekkenfysiotherapeut nvfb.fysionet.nl
  Op deze site kun je lezen wat bekkenfysiotherapeuten voor jou kunnen betekenen. Je kunt daar naartoe zonder dat je een verwijzing moet halen bij de huisarts. Op deze link kun je ook lezen wat de bekkenfysiotherapeut doet. (www.defysiotherapeut.com) om een adres bij jou in de buurt te vinden).
 • de huisarts
  Je kunt natuurlijk altijd terecht bij je huisarts. Hij of zij weet wat de mogelijkheden zijn en kan samen met jou overleggen wat de eerste stap kan zijn. Soms zijn dat medicijnen, maar ook de huisarts kan je doorsturen naar de bekkenfysiotherapeut of eventueel naar een uroloog, gynaecoloog, gastroenteroloog (maagdarmleverarts) of chirurg of misschien naar een psycholoog of een seksuoloog. Je ziet, er zijn heel veel verschillende mensen die iets voor jou kunnen betekenen. De huisarts kan eventueel ook een vaginale ring (pessarium) plaatsen als de klachten van een lichte verzakking komen. Of in overleg met de bekkenfysiotherapeut.
 • de uroloog
  De uroloog is een dokter voor je blaas en/of je nieren. Dus als je bijvoorbeeld aandrangsincontinentie hebt en heel vaak naar het toilet moet, kan het zijn dat de huisarts je doorstuurt naar een uroloog. Maar ook mannen met prostaatproblemen, erectiestoornissen of urineverlies kunnen terecht bij de uroloog.
 • de gynaecoloog
  De gynaecoloog is een vrouwenarts en de gynaecoloog is er dus voor de zwangerschap en de bevalling, maar ook voor baarmoeder of blaasproblemen, verzakkingen, overgangsklachten etc. Als je én urineverlies maar ook een verzakking hebt, zul je eerder naar de gynaecoloog gestuurd worden. Maar, vaak wordt toch eerst de bekkenfysiotherapeut ingeschakeld.
 • de gastro-enteroloog (maag darm lever arts)
  Dit is een arts waar je naartoe gaat als je last hebt van je ontlasting. Als die regelmatig te dun is of te dik of als je het regelmatig niet op kunt houden en je dus ontlastingsincontinent bent. Een gastro-enteroloog opereert niet maar kan met onderzoeken heel goed kijken of je sluitspieren nog goed werken. Mocht dit niet zo zijn dan stuurt hij/zij je door naar een chirurg die gespecialiseerd is in darmproblemen zoals ontlastingsincontinentie. We noemen dat ook wel een colorectaal chirurg of een proctoloog.
 • de psycholoog
  Als je emotionele problemen hebt, bijvoorbeeld omdat je nare dingen hebt meegemaakt in je leven en je nu last hebt van veel pijn in het bekkenbodemgebied kan het zijn dat de huisarts of bekkenfysiotherapeut of een medisch specialist je adviseert om eerst naar een psycholoog te gaan.
 • de seksuoloog
  Mochten je problemen meer liggen in de seksualiteit dan is het aan te raden om een seksuoloog te raadplegen. Zij kunnen je helpen om deze problemen op te lossen.