Als je verzakkingsklachten hebt ben je zelf de belangrijkste die wat voor je kan doen. Als het goed is heb je dat ook allemaal al gelezen. Maar het kan zijn dat je verzakking al veel ernstiger is en dat je er niet met alle zelfhulp bent.

We hebben dan een paar opties:

De bekkenfysiotherapeut

De geregistreerde bekkenfysiotherapeut kan je helpen om je oefeningen uit te voeren, uit te leggen wat we allemaal opgeschreven hebben en je op jouw persoon gericht nog betere adviezen geven die helemaal bij jouw problematiek passen.

Je kunt een bekkenfysiotherapeut bij jou in buurt vinden op de centrale website: www.defysiotherapeut.com

Als je meer informatie wilt hebben over het vak bekkenfysiotherapie dan moet je eens kijken op de site van de beroepsgroep: http://nvfb.fysionet.nl/. Er is ook een mooi filmpje te downloaden zodat je een beetje een beeld krijgt wat deze therapeuten voor je kunnen betekenen.

De huisarts

Als je klachten nog niet al te erg zijn is misschien een ring of pessarium al wel een prima optie. Je huisarts kan dit waarschijnlijk wel voor je doen. Als dat niet mogelijk is zal hij/zij je doorsturen naar de gynaecoloog.

De urogynaecoloog

De urogynaecoloog is een gynaecoloog die gespecialiseerd is in het hele bekkengebied. Als je dus behalve verzakkingsklachten ook nog klachten hebt van bijvoorbeeld urineverlies of ontlastingsverlies kun je het beste bij deze specialist terecht. Vaak werken ze in een bekkenbodemcentrum. Als je op site kijkt van de patiëntenvereniging voor bekkenbodempatienten kun je een overzicht vinden van alle bekkenbodemcentra van Nederland (www.bekkenbodem.net ).

Als je klacht zich beperkt tot een verzakking en zijn er verder geen andere grote problemen dan is een gynaecoloog in het ziekenhuis prima in staat je te helpen. Misschien dat je in eerste instantie ook alleen een ring hoeft te gebruiken, maar anders kan een operatie je ook van je klachten afhelpen.
Let op: denk goed aan alles rond het regulieren van je buikdruk! Dat is ook belangrijk na je operatie!
Uiteraard kun je dit allemaal bespreken met je huisarts
Overleg met je huisarts wie voor jou het meest geschikt is.