Vrijen kan heel onplezierig zijn wanneer er bij vrouwen (en natuurlijk ook bij mannen) problemen of beperkingen optreden. En in veel gevallen heeft de bekkenbodem daar mee te maken!
Pijnklachten tijdens de penetratie: een te strakke bekkenbodem kan er bij vrouwen toe leiden dat penetratie moeilijk of pijnlijk is (dyspareunie). Het inbrengen van een tampon of een vinger, gemeenschap hebben of inwendig onderzoek kost moeite en doet zeer.
Penetratie is onmogelijk (vaginisme): bij sommige vrouwen is de bekkenbodem zo gespannen dat penetratie van de vagina vanaf het eerste moment onmogelijk is. Bij andere vrouwen zien we dat wanneer penetreren pijnlijk is de bekkenbodem strakker en strakker wordt waardoor penetratie uiteindelijk onmogelijk wordt.
Ook een te slappe bekkenbodem kan problemen met vrijen veroorzaken. Bij sommige vrouwen is de vagina-ingang na een bevalling te wijd geworden. Ze hebben er tijdens het vrijen weinig of geen gevoel in. In een wijde vagina is de penetratie voor een partner vaak ook minder opwindend.
Opwindingsproblemen: gebrek aan kennis en vaardigheden, slechte ervaringen, angst, pijn, hormonale veranderingen, trauma’s, ziekte, medicijnen, operaties en lifestyle kunnen allemaal redenen zijn, waardoor het vrijen geen plezier kan geven. In veel gevallen zijn de bekkenbodemspieren ofwel te slap geworden ofwel veel te gespannen. Ook psychische en relationele problemen kunnen de zin in vrijen totaal over laten gaan. Als vrouwen geen zin hebben, worden ze niet vochtig in de vagina en dat maakt dat penetratie pijnlijk kan worden voor zowel man als vrouw.
Orgasmestoornis: een te gespannen bekkenbodem kan leiden tot problemen met het krijgen van een orgasme.
Als je deze klachten herkent en het lukt je niet om het zelf op te lossen met ontspannende oefeningen voor je bekkenbodem is het slim om er niet mee te blijven lopen.
Een bekkenfysiotherapeut/seksuoloog kan eventueel in samenwerking met een psycholoog je helpen en met de juiste begeleiding van deze klachten af te komen!
Zelf aan de slag?
Als je eerst eens zelf aan de slag wilt gaan is het goed uit te vinden of je bekkenbodemspieren te strak gespannen staan, te zwak zijn of dat je ze gewoon niet kunt vinden. Als dat helder is dan kun je beginnen met je oefeningen. Vaak is er sprake van een overactieve bekkenbodem waardoor je dus meer met ontspannende oefeningen bezig moet zijn. Probeer de app bekkenbodem hiervoor te gebruiken waar de ontspanningsoefeningen staan ingesproken.