de bekkenfysiotherapeut

Als je bij de bekkenfysiotherapeut komt zal deze je heel veel vragen stellen: over je klachten, sinds wanneer je de klachten hebt, hoe ze zijn gekomen, hoeveel last je hebt etc. Ze vragen alles over de verschillende organen en dus over je blaas, je baarmoeder (bevallingen, menstruatie, menopauze), je darm, seksualiteit etc. Zo krijgen ze een goed beeld van wat er mogelijk aan de hand is.
De bekkenfysiotehrapeut kan je ook vragen om een plasdagboek of een ontlastingsdagboek of msschien wel een pijndagboek in te vullen. Daar halen ze belangrijk informatie uit die nodig is om een goede behandeling te geven.

Ook bij klachten van pijn bij vrijen is het belangrijk uit te zoeken hoe lang de klachten er zijn. Wat er is gebeurd. Was het altijd zo of is het na een gebeurtenis ontstaan? Zijn er trauma’s die hier de oorzaak van kunnen zijn of is de vagina te klein. Zijn er wondjes, is er eerder geopereerd, zijn er spanningen. Allemaal vragen die kunnen helpen om de oorzaak te achterhalen en dan ook een goede therapie te kunnen bepalen in overleg met jou.

Vervolgens volgt er een lichamelijk onderzoek, waarbij gekeken wordt naar je lage rug, je bekken, evt. je heupen en je ademhaling. Indien mogelijk, maar altijd in overleg, kan een inwendig onderzoek een mogelijkheid zijn om je bekkenbodemspieren goed te onderzoeken. Je kunt dan ook precies aangeven waar je klachten zitten, waar het eventueel pijn doet. De bekkenfysiotherapeut kan ook kijken of bij de vrouw een verzakking aanwezig is en vooral erg belangrijk welk ondergaan er verzakt is. Het kan ook zijn dat een inwendig onderzoek totaal niet gewenst is en ook niet nodig. Als zo duidelijk is dat spanning de belangrijkste oorzaak is van de pijn zal de bekkenfysiotherapeut zeker geen inwendig onderzoek doen. Er zijn dan genoeg gegevens om een therapie te kunnen starten.

Trauma

Pijn bij het vrijen en een overactieve bekkenbodem kunnen ook ontstaan zijn na een trauma. Dat kan een psychisch trauma zijn, een lichamelijk trauma of een seksueel trauma. Het is bekend dat slachtoffers van bijvoorbeeld incest en/of verkrachting grote problemen in het bekkenbodemgebied hebben de variëren van pijn alleen bij vrijen of altijd pijn. Misschien heb je er nog nooit met iemand over gepraat, maar lees je nu dit…… bedenk dan dat praten een goede eerste stap is om tot herstel te komen en vermindering van de klachten. Dat is geen eenvoudige weg, maar het is belangrijk dit toch te overwegen.

Probeer een vertrouwenspersoon te raadplegen. Dat kan je huisarts zijn of bijvoorbeeld een bekkenfysiotherapeut, een psycholoog of een seksuoloog. Het kan ook gewoon een vriendin zijn of misschien kun je je verhaal kwijt via e-consult of met een vertrouwensarts. Je kunt dan anoniem met iemand praten.

Als je pijnklachten meer lijken op vaginisme (het onwillekeurig aanspannen van de bekkenbodemspieren wanneer iets de vagina naders of wanneer de vagina wordt aangeraakt) en vooral een vorm van vaginisme waar geen oorzaak voor is gevonden zal gekeken worden wat de gevolgen zijn van het heftig aanspannen van de bekkenbodemspieren.

De bekkenfysiotherapeut zal vervolgens alles aan de hand van platen en/of een bekken goed uitleggen zodat je zelf ook goed begrijpt wat er mogelijk aan de hand is. Zo kun je ook samen overleggen wat de beste behandeling voor jou is. Vaak is het het beste om met meerdere behandelaars aan de slag te gaan: de huisarts, de psycholoog en de bekkenfysiotherapeut en later eventueel nog een seksuoloog.

Er zijn veel verschillende klachten, maar zolang de bekkenbodem daar een belangrijke rol in speelt kan de bekkenfysiotherapeut vaak veel voor je betekenen. Soms is het beter eerst in gesprek te gaan met een psycholoog en pas in een latere fase een bekkenfysiotherapeut in te schakelen.

In deze link zie je een schema hoe pijn in je bekkenbodem zomaar kan ontstaan, ook zonder grote en dramatische gebeurtenissen…, gewoon na de bevalling of na een gevoelig inwendig onderzoek.

de huisarts

Bij de huisarts een naar verleden vertellen valt niet mee. het aantal mensen echter dat slachtoffer is van seksuele trauma’s is echter dramatisch hoog. De laatste cijfers praten over 38% bij de vrouwen!
Praten met je huisarts kan dus een eerste stap zijn. De huisarts zal in eerste instantie ook vooral je klachten uitvragen, net zoals de bekkenfysiotherapeut, maar misschien iets korter dan zij dat doen. Ook de huisarts kan goed inschatten bij welke hulpverlener je het beste terecht kan op het moment dat je bij hem/haar bent.

de psycholoog

Een hele stap, maar praten helpt. Praten over wat je is overkomen, praten over de weg naar herstel. ER zijn veel psychologen in ons land en een deel van hen is gespecialiseerd in traumaverwerking. Je huisarts of de bekkenfysiotherapeut weten prima bij wie je terecht kunt.

de seksuoloog

Seksuologen zijn er volop in Nederland en soms zijn het bekkenfysiotherapeuten, artsen of psychologen die zich verder geleerd hebben voor het vak seksuoloog. De NVVS is de vereniging van seksuologen (zie links) en daar kun je eventueel ook terecht als je op zoek bent naar een seksuoloog bij jou in de buurt.
Ook de seksuoloog zal met je in gesprek gaan en je helpen je weg opnieuw te vinden in je leven en je seksualiteit.