Wat is buikdruk?

Een zware doos optillen, een muurvastzittend schroefdeksel los draaien, persen bij een moeilijke stoelgang:
bij al deze bewegingen zetten we de adem vast om flink kracht te leveren.

De druk die dan ontstaat in de buik en op je bekkenbodem, en/of in je hoofd is vast herkenbaar. Deze drukverhoging in buik- en bekkengebied noemen we de buikdrukverhoging: verhoging van de druk in de buik- en bekkenholte.

Om te voorkomen dat er incontinentie of verzakking van bekkenorganen optreedt, moet de buikdrukverhoging goed opgevangen worden. Dit doe je door de bekkenbodem- en buikspieren aan te spannen en tegelijkertijd de stemspleet te ontspannen. Zo wordt de adem niet vastgezet en kan de lucht via een uitademing ontsnappen. ‘De druk kan van de ketel’. De bekkenbodemspieren zorgen voor afsluiting en ondersteuning van de organen.

Buikdrukverhoging is een normaal verschijnsel. Niet alleen bij zwaar werk ontstaat er buikdrukverhoging, maar bij veel van onze dagelijkse activiteiten zoals inademen, de adem vast zetten, bukken, knielen, hurken, kracht zetten, persen, snuiten, niezen, hoesten, lachen, afzetten, lopen, joggen en springen. Vaak doe je een paar dingen tegelijk.
Het is belangrijk dat de druk die op de bekkenorganen ontstaat niet groter is dan wat de bekkenbodem samen met de steunweefsels kan opvangen.

je moet nooit meer tillen dan je bekkenbodem dragen kan!

Is de druk in je buik te hoog, dan worden bekkenbodem en steunweefsels zwaarder belast en mogelijk overbelast. Chronische overbelasting kan leiden tot blijvende schade. En die schade kan dan weer klachten geven zoals incontinentie, niet goed kunnen plassen, obstipatie, verzakkingsklachten, pijnklachten of seksuele klachten.

gewichthefsterDe vrouw op deze afbeelding tilt duidelijk veel meer dan haar bekkenbodem kan dragen. Ze houdt bovendien haar adem in, wat de buikdruk en daarmee de druk op haar bekkenbodem nog veel hoger maakt. De afsluitkracht van de bekkenbodem schiet bij deze extreme buikdrukverhoging zichtbaar te kort.

Wat kan ik zelf doen?

  • het allerbelangrijkste is dat je eerst eens kijkt of je zelf je bekkenbodem kunt vinden. Gaat de bekkenbodem naar binnen als je aanspant?
  • voel goed wat er gebeurt als je eens flink hoest. Gaat de bekkenbodem dan ook naar beneden?
  • probeer nu om tijdens het hoesten de bekkenbodem eens flink aan te spannen. Als het goed is gaat de bekkenbodem nu veel minder of helemaal niet naar beneden.
  • dan nu het tillen. Wat voel je als je een flinke tas met boodschappen optilt? Gaat de bekkenbodem ook nu weer naar beneden?
  • juist, dus ook nu proberen om tijdens het tillen de bekkenbodem aan te spannen, de adem niet vast houden, maar gewoon uitademen.
  • en als u naar de sportschool gaat en intensief uw spieren oefent………. ook nu de adem niet vastzetten, maar doorademen en tijdens de krachtinspanning de bekkenbodem weer aanspannen.

lampje

Dan is het een goed idee om eens een bekkenfysiotherapeut te consulteren.
Zij kunnen je prima op weg helpen om dit voor elkaar te krijgen.

En als dat niet lukt? Wat dan?

Buikdrukregulatie is eigenlijk een vorm van oefentherapie. De bekkenfysiotherapeut leert u de bekkenbodem te vinden, te trainen in kracht, coördinatie, maar ook in ontspanning.
Maar ook om in de alledaagse situaties om te gaan met buikdrukverhoging door op een eenvoudige manier je bekkenbodem te gebruiken.

Ook als je geopereerd bent aan de bekkenbodem of binnenkort een operatie zult ondergaan: neem contact op met de bekkenfysiotherapeut en zorg dat je goed voorbereid bent op je toekomst.

Immers:

een slimme meid is op haar toekomst voorbereid!

Wil je wat meer weten over het werk van de bekkenfysiotherapeut? Kijk dan eens op de site nvfb.fysionet.nl en/of bekijk eens het filmpje dat je op de site kunt downloaden.