Als je goede voornemens hebt hou je dat meestal niet zo lang vol. Hoe vaak hebben we ons al voorgenomen te stoppen met roken of te lijnen per 1 januari? en hoe lang houden we het vol?
Vaak als de nood aan de man is, we klachten krijgen of een dokter ons verteld heeft dat er echt iets ernstigs aan de hand is willen we aan de slag gaan. Maar als de eerste schrik weg is vervallen we snel in onze oude gewoontes. Heel lastig, maar wel heel menselijk.

Oefenen van je bekkenbodem is ook zo iets. Als we last hebben dan willen we er wel wat aan gaan doen, maar als de klachten weer verminderen vergeten we het al gauw en hebben we het in ons leven weer te druk met alles om ons heen, gezin, werk, sport, studeren.

Toch is oefenen van je bekkenbodemspieren belangrijk. En als je er net mee begonnen bent, moet je dus nog wennen aan een ritme om dit drie keer per dag te doen. Als je net begint gaat het nog wel, maar al gauw wordt het minder. We moeten dus direct kijken hoe je nu het beste met je oefeningen aan de slag kan. Het moet een gewoonte worden. Gewoontes kosten namelijk geen energie. Tanden poetsen, douchen, koffie drinken, we doen het allemaal zonder er altijd bij na te denken. Dáár, in dat rijtje van gewoontes, moeten we dus de bekkenbodem ergens bij zien te krijgen.

Ben je je bekkenbodem nog aan het zoeken?

Zoek dan de rustige momenten uit op je (mogelijk hectische) dagen. Ben je een ochtendmens? Doe dan je zoekoefeningen voordat je opstaat. Ben je avondmens? Doe het dan als je naar bed gaat.
Overdag, vooral als je naar je werk moet, kun je het toilet gebruiken. Niemand die je daar stoort en neem dan even je tijd om je ademhaling naar je buik te brengen en te proberen je bekkenbodem te vinden.
Als het toilet een deksel heeft, ga dan lekker met je kleren aan gewoon op het deksel zitten. Het toilet is vaak de enige plek waar niemand je stoort en niemand door heeft wat je doet.

Moet je de bekkenbodem meer ontspannen dan spierversterken?

Ook dan is bovenstaande handig. Op bed kun je vaak goed ontspannen, maar als je stressvolle manager bent op de zaak is ook dan het toilet een goed rustpunt om even uit de hectiek te stappen. (laat je pieper of je mobiel gewoon even op je bureau liggen, ze bellen vanzelf weer terug). Kijk eens op internet wat slow management betekent en mogelijk ook jou kan helpen om meer ontspanning in je leven te creëren.

Is de bekkenbodem te zwak en moet deze versterkt worden met oefeningen?

Stap 1

bekijk eens hoe een gemiddelde dag er voor je uitziet:
opstaan, douchen, tandenpoetsen, aankleden, ontbijten, (huishoudelijk) werk, kinderen naar school, zelf in de auto naar werk, aan de slag op de werkvloer, lunch, werk, kinderen, boodschappen doen, eten koken, eten, kinderen naar bed, sporten, douchen en naar bed.

Stap 2

Als je je bekkenbodem eenmaal goed gevonden hebt en je kunt oefenen zonder je daarvoor even in je eentje moet zijn dan kun je bijvoorbeeld het oefenen combineren met de dagelijkse dingen zoals tandenpoetsen, ontbijten, koffie drinken, autorijden (bij het rode verkeerslicht), op het toilet als je klaar bent. Kies vooral de dagelijkse dingen en niet zozeer de boodschappen als je die maar 1 keer per week doet.

afbeelding wastafel met post-itHang desnoods een post-it op je spiegel bij de wastafel. Een opmerking, een plaatje, iets wat je helpt herinneren dat je tijdens het poetsen je bekkenbodem moet oefenen. Kijk, dan heb je minimaal al twee van de drie keer geoefend.

En zo’n stickertje kan natuurlijk ook in de auto geplakt, je kunt oefenen tijdens het tanken (sta je toch maar te wachten en wat rond te kijken…). Of een stickertje in je agenda of een mooie piep op je mobiel!

Soms spreken vriendinnen af elkaar een sms reminder te sturen zodat ze het niet vergeten. Het kan allemaal.

Zit op je sportschool?

Probeer dan met alle oefeningen die je doet ook je bekkenbodem mee te nemen. Denk er aan dat je oefent op je uitademing, dat is het makkelijkst te combineren met de andere oefeningen die je doet. Buikspieroefeningen? Aanspannen van je bekkenbodem tijdens het opkomen! En als je bekkenbodem het niet houdt (en dat zal natuurlijk in het begin zo zijn) dan stoppen met je buikspieroefeningen. Bij het hoofdstuk over de buikdruk staat uitgelegd waarom dat is.
Je zult merken dat je deze nieuwe gewoonte met een week of 6 vanzelfsprekend begint te worden en als je dat bereikt ben je op de goede weg!