In het algemeen moet je bedenken dat behandelen zonder opereren altijd de voorkeur heeft! Opereren kan namelijk altijd nog. Vaak wordt het behandelen door de bekkenfysiotherapeut of algemeen fysiotherapeut aan het einde van de rij mogelijkheden genoemd voor het behandelen van klachten die afkomstig zijn van een bekkenbodem die het niet goed doet.
Maar…… opereren kan een snelle oplossing lijken, het heeft ook veel risico op nieuwe klachten na de operatie. Het is dus belangrijk dat je goed nadenkt en je goed laat informeren door verschillende mensen.
Er is ook een kans dat een operatie nog een keer moet gebeuren na verloop van een aantal jaren. Goed nadenken is dus belangrijk en als je er eerst zelf iets aan kan doen, of met hulp van de bekkenfysiotherapeut scheelt dat veel.
Heel vaak ligt de oorzaak van de klachten in de bekkenbodemspieren die het niet meer goed doen en wat is dan logischer dan eerst deze spieren te oefenen in plaats van direct naar een operatie te grijpen. Met een operatie worden die spieren namelijk niet getraind, toch? Opereren kan evenwel een goede mogelijkheid bieden als het conservatieve niet of onvoldoende werkt.

Een bekend chirurg zei ooit:

Je moet alleen opereren als je met je rug tegen de muur staat, als er geen andere opties meer zijn. Want als er dan iets niet helemaal goed gaat of het resultaat valt tegen kun je nooit denken had ik het maar niet gedaan.

Het was een wijze man.

Je vindt hier binnenkort wat meer uitleg over de verschillende behandelmogelijkheden, zowel met bekkenfysiotherapie, met medicatie of met een operatie. Het is belangrijk dat je alle mogelijkheden goed doorleest, vraagt naar mogelijke gevolgen of bijwerkingen en dan besluit wat je het beste kunt doen. Je kunt dit natuurlijk ook overleggen met je huisarts. Hij/zij kent jou goed! Maar zelf ben je degene die de beslissingen neemt.