Als we praten over een verzakking bedoelen we het uitzakken van een orgaan in het bekken. Hoewel je al snel zegt: ‘ik heb een verzakking’ is daarmee niet bekend welk orgaan naar beneden zakt. Zo kunnen de volgende organen of delen daarvan naar beneden komen:
- de blaashals
- de blaas
- de endeldarm
- de dunne darm
- de baarmoeder
- de top van de vagina (als de baarmoeder verwijderd is)
- een combinatie van meerdere organen
- inzakken van de darm in de darm zelf (intussusceptie)
Klachten die kenmerkend zijn voor een verzakking:
- het zien en/of voelen van een balletje in de vagina
- de klachten zijn in de ochtend nauwelijks aanwezig, maar nemen in de loop van de dag toe
- de klachten verminderen als je een poosje gaat liggen
We zullen hier met plaatjes uitleggen wat er aan de hand is als een orgaan zakt en met welke specifieke klachten je dan te maken hebt.
Hier kun je zien hoe de dunne darm naar beneden kan komen achter de baarmoeder langs helemaal naar de bodem van het bekken en zelfs nog verder. Een verzakking van de dunne darm (enterocele) veroorzaakt behalve een drukkkend gevoel op de bodem van het bekken vooral ook ‘loze aandrang’. Dat wil zeggen dat je het gevoel hebt steeds naar de wc te moeten, maar dat er dan niets komt.
Er zit dan ontlasting in het groene deel (de dunne darm) dat drukt op de endeldarm. Deze prikkeling veroorzaakt een gevoel van aandrang, terwijl de ontlasting nog lang niet ‘voor de deur’ zit.
bron: Dr. Tj.G. Wiersma
Behalve dat je kunt kijken naar de zelfhulp bij verzakking is hier het belangrijkste ervoor te zorgen dat de ontlasting soepel blijft.
Harde ontlasting of verstoppingen maken de klacht alleen maar erger.
Een verzakking van de blaas en/of blaashals
Bij een verzakking van de blaas en/of blaashals is in de vagina aan de voorzijde een uitstulping te zien of te voelen. In dokterstaal praten we dan over een cystocele (blaasverzakking) of een urethrocele (blaashalsverzakking). Wanneer de blaas en/of blaashals verzakken is de kans op urineverlies bij hoesten of niesen groot. Als de blaas verder doorzakt en bijna naar buiten komt is het vaak lastig om helemaal leeg te plassen en verlies je vaak ook geen urine. De blaashals wordt dan als het ware door de blaas dichtgedrukt. De kans op het krijgen van een urineweg infectie is hierbij groter.
Ga kijken bij de zelfhulp bij een verzakking!
Een verzakking van de baarmoeder
Dit is de meest bekende vorm van een verzakking. Bij een verzakking van de baarmoeder kun je vooral bij vrijen de baarmoedermond soms voelen en dit kan tijdens het vrijen een weëe pijn veroorzaken. De baarmoeder kan ook de blaashals wat meer dicht drukken zodat je geen last hebt van urineverlies. (als je baarmoeder verwijderd is kan dit een reden zijn voor spontaan urineverlies na de operatie).
Als je een kind hebt gekregen is de kans groot dat je een kleine verzakking hebt. Dat is niet zo erg, maar het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat het niet erger wordt.
Lees dus goed de zelfhulp door die elders op deze site te vinden is!
Een verzakking van de endeldarm
Een verzakking van de endeldarm kan problemen veroorzaken tijdens het poepen. omdat de darm een beetje in de achterwand van de vagina drukt kan er ontlasting in een kuiltje blijven zitten zodat je het gevoel hebt dat je darmen niet leeg zijn of dat je steeds een klein beetje ontlasting verliest.
Soms heb je al ontdekt dat je, wanneer met je vinger tegen de achterkant van je vagina drukt, de ontlasting er makkelijker uit kunt krijgen.
Leren om te gaan met een verzakking van de endeldarm kan je helpen om minder last te hebben van deze klacht. Ook dat staat in de zelfhulp beschreven.