de bekkenfysiotherapeut

Als je bij de bekkenfysiotherapeut komt zal deze je heel veel vragen stellen: over je klachten, sinds wanneer je de klachten hebt, hoe ze zijn gekomen, hoeveel last je hebt etc. Ze vragen alles over de verschillende organen en dus over je blaas, je baarmoeder (bevallingen, menstruatie, menopauze), je darm, seksualiteit etc.
Zo krijgen ze een goed beeld van wat er mogelijk aan de hand is. Ook andere organen in je lichaam kunnen een rol spelen en ook daar zal de bekkenfysiotherapeut naar zoeken. De bekkenfysiotherapeut kan je ook vragen om een plasdagboek of een ontlastingsdagboek of misschien wel een pijndagboek in te vullen. Daar halen ze belangrijk informatie uit die nodig is om een goede behandeling te geven. Wat voor pijn heb je? Stekend, brandend, zeurend, is het er altijd of komt het met golven. Bij chronische (al lang bestaande) pijn in het bekkenbodemgebied is het belangrijk uit te zoeken hoe lang de klachten er zijn. Is er iets gebeurd in die periode? Was er een aanleiding waardoor je pijnklachten zijn begonnen? Was het altijd zo of is het na een gebeurtenis ontstaan? Zijn er wondjes, is er eerder geopereerd, zijn er spanningen. Allemaal vragen die kunnen helpen om de oorzaak te achterhalen en dan ook een goede therapie te kunnen bepalen in overleg met jou. Misschien heb je al heel veel pogingen gedaan om van je pijn af te komen en heeft niets gewerkt. Ook dat is voor de bekkenfysiotherapeut belangrijk om te weten. Chronische pijn is een moeilijke pijn om te behandelen, maar moeilijk betekent niet altijd onmogelijk. De bekkenfysiotherapeut zal veel vragen stellen maar ook heel goed naar je luisteren.

Vervolgens volgt er een lichamelijk onderzoek, waarbij gekeken wordt naar je lage rug, je bekken, evt. je heupen, je buik, je ademhaling. Indien mogelijk, maar altijd in overleg, kan een inwendig onderzoek een mogelijkheid zijn om je bekkenbodemspieren goed te onderzoeken. Je kunt dan ook precies aangeven waar je klachten zitten, waar het pijn doet. De bekkenfysiotherapeut kan ook kijken of bij de vrouw een verzakking aanwezig is en vooral erg belangrijk welk orgaan er verzakt is. De bekkenfysiotherapeut zoekt ook naar ‘triggerpoints’. Dit zijn pijnlijke plekken in je lichaam die bij druk de pijn veroorzaken waar jij het meeste last van hebt. Soms is het zelfs zo dat als daar gedrukt wordt dat de pijn op een heel andere plaats herkend wordt.

Trauma

Pijn en chronische pijn kunnen ook een overactieve bekkenbodem veroorzaken zoals ook psychische trauma’s of lichamelijk trauma’s dat kunnen veroorzaken. Het is bekend dat slachtoffers van bijvoorbeeld incest en/of verkrachting grote problemen in het bekkenbodemgebied hebben de variëren van pijn alleen bij bijvoorbeeld vrijen of altijd pijn.

De bekkenfysiotherapeut zal vervolgens alles aan de hand van platen en/of een bekken goed uitleggen zodat je zelf ook goed begrijpt wat er mogelijk aan de hand is. Zo kun je ook samen overleggen wat de beste behandeling voor jou is. Vaak is het het beste om met meerdere behandelaars aan de slag te gaan: de huisarts, de psycholoog en de bekkenfysiotherapeut.

Er zijn veel verschillende klachten, maar zolang de bekkenbodem daar een belangrijke rol in speelt kan de bekkenfysiotherapeut vaak veel voor je betekenen. ..

In deze link zie je een schema hoe pijn in je bekkenbodem zomaar kan ontstaan, ook zonder grote en dramatische gebeurtenissen…, gewoon na de bevalling of na een gevoelig inwendig onderzoek. Maar ook kan bij mannen een prostaatontsteking leiden tot chronische pijn.
Als je al heel veel hebt geprobeerd, ook een bekkenfysiotherapeut, dan is het nog steeds de moeite waard om een pijn-gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut te bezoeken en te vragen om een tweede mening (second opinion, dit wordt veelal betaald door je zorgverzekeraar). Mocht je daaraan denken, vraag dan even via het contactformulier om een specifiek adres. We sturen je dat dan direct toe.

de huisarts

Praten met je huisarts heb je hopelijk al vaak gedaan, maar heeft misschien nog niet tot een oplossing geleid. Vraag ook aan hem of je niet eens naar de pijngespecialiseerde bekkenfysiotherapeut kunt. Maar je kunt ook zelf het initiatief nemen.

de psycholoog

Een hele stap, maar vaak is het goed om in een behandeling met meerdere hulpverleners tegelijk aan te slag te gaan. Als het goed is werken ze dan ook allemaal met elkaar samen om het voor jou zo goed mogelijk op de rails te krijgen.

de gynaecoloog, de chirurg of de uroloog

Afhankelijk van de plaats en mogelijk oorzaak van de pijn kunnen zij iets voor je betekenen. Denk echter vooral niet, dat als zij niets kunnen vinden, bekkenfysiotherapie dus ook niets meer kan!

de pijnpoli

Als je alles gehad hebt en niets werkt is er nog een pijnpoli. Dat is een polikliniek die in ieder ziekenhuis aanwezig is. Op deze poli worden uitsluitend mensen onderzocht en behandeld die lijden aan ernstige pijnklachten. Vaak vind je daar een anesthesist (vroeger noemden we dat een narcotiseur), een neuroloog, een psycholoog, verpleegkundigen, fysiotherapeuten (meestal geen bekkenfysiotherapeuten).

Met elkaar proberen zij je pijnklachten in kaart te brengen om daarna een behandelplan voor je op te stellen, vaak met medicatie of met pijn dempende elektrotherapie, die gestart wordt als testfase.