Dit is weer een heel ander probleem, maar ook lastig.
Niet goed leegplassen kan bijvoorbeeld leiden tot veelvuldige blaasontstekingen en dat is niet fijn….
Waar komt dat toch vandaan?
Daar kunnen veel verschillende redenen voor zijn en dus ook veel verschillende behandelingen. Onderzoek is ook nu weer belangrijk om de beste behandeling te kunnen geven.
Oorzaak
een verzakking van de blaas of de baarmoeder kan er voor zorgen dat je blaas niet goed de plas kwijt kan.
Oplossing
Het is dus de kunst om dat alsnog voor elkaar te krijgen. Een goede toilethouding is dus belangrijk, goed zitten en rustig wat bekken kantelen aan het einde van het plassen kan helpen (of zelfs een keer even gaan staan en weer gaan zitten). De bekkenbodemspieren een keer aanspannen en weer loslaten helpt ook.
Mocht dit allemaal niet lukken dan kun je ook met je hand je blaas wat leegdrukken, vlak boven je schaambot.
Oorzaak
Een overactieve bekkenbodem. Als je bekkenbodem en dus ook de sluitspier van de blaas niet goed kunnen ontspannen is het ook lastig om de blaas leeg te krijgen.
Oplossing
Zie boven, maar als dat niet lukt is bekkenfysiotherapie een goede hulp.
Oorzaak
Een operatie tegen stress urine incontinentie. Soms zien we dat na de ingreep waarbij je blaashals wat is opgetrokken met een bandje (TVT) het lastig is om goed uit te plassen. Dat vraagt dus wat meer geduld en wat meer techniek om het weer voor elkaar te krijgen. Ook dan is het raadzaam om op tijd de bekkenfysiotherapeut te consulteren. Een beetje plas in je blaas is niet zo erg, maar dat moet niet te lang duren. Veel urologen vinden 100cc nog net acceptabel voor een kortere tijd.
Intermitterend Zelf Catheteriseren
Tja, en als dat allemaal niet werkt, dan is zelfcatheterisatie een oplossing. In het ziekenhuis zal dan een continentie-verpleegkundige je leren om dit zelf te doen. Er bestaan hele kleine catheters (voor de vrouw dus een kleinere als voor de man). Als je dit eenmaal onder de knie hebt is hier ook prima mee te leven.