Vrijen kan heel onplezierig zijn wanneer er bij mannen (en natuurlijk ook bij vrouwen) problemen of beperkingen optreden. Vaak speelt de bekkenbodem hierin een belangrijke rol.

Erectiestoornissen

We spreken van een erectiestoornis als het je regelmatig niet lukt om een erectie te krijgen of in stand te houden zoals nodig voor seksuele activiteit. Weet je dat ongeveer 1 op de 7 mannen boven de 18 jaar deze klachten heeft? En dat het voorkomt op alle leeftijden? Het komt wel vaker voor bij ouderen, maar toch. Als mannen geen stijve penis kunnen krijgen kan dat liggen aan een te gespannen bekkenbodem. Maar ook stress, hormonale veranderingen, ziektes, medicijnen, operaties, met name prostaatoperaties en ouder worden kunnen er de oorzaak van zijn dat mannen geen ‘stijve’ meer kunnen krijgen. Een erectiestoonis kan dus zowel een lichamelijke als een psychische oorzaak hebben. Heel vaak is het geen lichamelijke oorzaak. Als je wel een goede ochtenderectie hebt is de oorzaak meestal niet lichamelijk…

Een aantal veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • een hoge leeftijd
  • ongezond leven
  • psychische problemen
  • suikerziekte, hart- en vaatziekten, hersenbloeding (beroerte)
  • roken, drugs en overmatig alcohol gebruik
  • medicijnen
Vroegtijdig klaarkomen

Dit is een klacht die bij zeer veel mannen voorkomt. De bekkenbodem speelt een belangrijke rol bij zowel de opwinding als het orgasme. Bij opwinding geldt zowel voor mannen als vrouwen dat af en toe aanspannen van de bekkenbodem de opwinding doet toenemen. Wanneer de bekkenbodem al te zeer gespannen is kan extra aanspanning tijdens de opwindingsfase bij mannen tot overprikkeling leiden, waardoor er controleverlies ontstaat en vroegtijdig klaarkomen het gevolg kan zijn.

Opwindings- en orgasmeproblemen

Gebrek aan kennis en vaardigheden, slechte ervaringen, angst, pijn, hormonale veranderingen, trauma’s, ziekte, medicijnen, operaties en lifestyle kunnen allemaal redenen zijn, waardoor het vrijen geen plezier kan geven. In veel gevallen zijn bekkenbodemspieren te veel gespannen. Als mannen geen zin hebben kan het erectievermogen afnemen ofwel kunnen erecties helemaal uitblijven. Vroegtijdig klaarkomen en erectieproblemen maken het over het algemeen niet gemakkelijker om zin in seks te krijgen. Ook psychische – en relationele problemen kunnen de zin in vrijen totaal over laten gaan.

Pijnklachten in de penis

Wanneer de bekkenbodem van de partner te gespannen is kan penetratie voor beiden pijnlijk zijn.

lampjeAls je deze klachten herkent en het lukt je niet om het zelf op te lossen met ontspannende oefeningen voor je bekkenbodem is het slim om er niet mee te blijven lopen. Een bekkenfysiotherapeut / seksuoloog kan eventueel in samenwerking met een psycholoog je helpen en met de juiste begeleiding van deze klachten af te komen!

B-Fysic

Zelf aan de slag?
Als je eerst eens zelf aan de slag wilt gaan is het goed uit te vinden of je bekkenbodemspieren te strak gespannen staan, te zwak zijn of dat je ze gewoon niet kunt vinden. Als dat helder is dan kun je beginnen met je oefeningen. Vaak is er sprake van een overactieve bekkenbodem waardoor je dus meer met ontspannende oefeningen bezig moet zijn. Probeer de app bekkenbodem hiervoor te gebruiken waar de ontspanningsoefeningen staan ingesproken.