Als je last hebt van bekkenpijn hoeft je bevalling niet anders te verlopen dan bij iemand die geen bekkenklachten heeft. Je klachten komen immers van een te soepel bekken en dat is handig bij het uitdrijven van je baby.
- Probeer om je benen tijdens het persen niet ‘los’ te laten hangen maar ze juist wat steun te geven door bijvoorbeeld je voeten plat op bed te houden. Het kan zijn dat je benen wat hoger moeten, door ondersteuning van anderen (bij een thuisbevalling) of met behulp van beugels (in het ziekenhuis). Til je benen het liefst op met hulp van je partner of iemand anders die bij de bevalling is en houdt ze daarna zelf vast.
- Wat een bevalling is voor je bekken is hetzelfde als een verzwikking voor je enkel en datgene wat je daarna moet doen is dan ook hetzelfde namelijk.
- In het begin veel rust en langzaamaan steeds meer belasten. Hoe lichter je ‘kneuzing’ is, hoe sneller het herstel. Je bekkenbanden worden bij een bevalling immers flink gerekt tijdens de uitdrijvingsfase en hebben rust en hersteltijd nodig. Algemeen geldt dat je als kraamvrouw de eerste 24 uur na een bevalling het liefst op bed blijft liggen.
- Plassen op het toilet is prettiger dan wiebelen boven een ondersteek. Als de WC beneden is en je dus de trap af moet dan kun je beter gebruik maken van een po-stoel die je bij de kruisvereniging kunt halen waar ook je bed-verhogers vandaan komen. Daarna is het raadzaam de eerste drie dagen geen trap te lopen en de baby nog niet zelf in bad te doen (lang staan).
- Een sluitlaken dragen in de eerste dagen van de kraamweek kan bij (forse) bekkenpijn prettig en stevig aanvoelen.